Alles over de SUP-opslag en afvalbeheerbijdrage voor verpakkingen.

Vanaf 1 januari 2024 worden de SUP-wetten aangescherpt, en het is cruciaal om te begrijpen hoe deze veranderingen jouw bedrijf kunnen beïnvloeden. Of je nu kantine voor je werknemers hebt, koffie to go aanbiedt of gasten ter plaatse bedient, het is essentieel om te weten welke stappen je moet nemen om te voldoen aan de vernieuwde SUP-richtlijnen.

Bij GKB begrijpen we de complexiteit van deze wetgeving en bieden we diverse oplossingen aan om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf voldoet aan de nieuwe SUP-eisen. Vertrouw op GKB als jouw partner om compliant te blijven en succesvol te opereren binnen de aangescherpte SUP-regels vanaf 2024.

Huidige ontwikkelingen SUP-wetgeving

In oktober heeft de Tweede Kamer drie moties aangenomen met betrekking tot de SUP-wetgeving. Sindsdien is er meer duidelijkheid over de handhaving en de implementatie van de SUP-wetgeving, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. De genomen besluiten in reactie op de verschillende moties zijn als volgt:

 • Hoewel de SUP-wetgeving van kracht blijft, heeft het ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) besloten tijdelijk niet te handhaven op de meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic voor consumptie onderweg. Desondanks blijft de verplichting om herbruikbare alternatieven aan te bieden of het toestaan van bring-your-own van kracht, waarbij het ILT de handhaving hierop kan toepassen.
 • Voor consumptie ter plaatse is het toegestaan om wegwerpbekers en -bakjes met maximaal 5% plastic te gebruiken, op voorwaarde dat wordt voldaan aan het inzamelpercentage van 75% en dat de bekers en bakjes volledig laagwaardig gerecycled worden. Hiervoor geldt wel een meldplicht. Als u als ondernemer of organisatie gebruik wilt maken van dit soort bekers en bakjes moet u zich melden bij de ILT. Laagwaardig recyclen omvat de verwerking tot bijvoorbeeld pulp, eierdozen, toiletpapier, enzovoort. De ILT zal niet handhaven bij locaties die aan deze specifieke voorwaarden voldoen. Klik hier om je aan te melden bij de ILT.

SUP-wetgeving vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 treden er nieuwe voorschriften in werking met betrekking tot het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes met plastic, gericht op diverse sectoren zoals horecaondernemingen, evenementen, kantoren en sportclubs. De toepassing van deze regels varieert afhankelijk van of klanten het eten en/of drinken afhalen of laten bezorgen, of gasten het ter plaatse consumeren, en of beide (hybride) situaties mogelijk zijn.

Bij deze veranderingen staan wij klaar om jou te ondersteunen bij het begrijpen en implementeren van de SUP-wetgeving in jouw onderneming. Of het nu gaat om het afstemmen op de regels voor afhalen, bezorgen, ter plaatse consumeren, of hybride situaties, wij bieden graag begeleiding om jouw bedrijf compliant te maken met de nieuwe wetgeving. Ontdek hoe wij je kunnen helpen navigeren door deze regelgeving en zorg ervoor dat jouw onderneming succesvol opereert binnen de aangescherpte SUP-normen vanaf 2024.

Het ministerie maakt voor de nieuwe maatregelen onderscheid tussen consumptie voor onderweg en consumptie ter plaatse.

 • Consumptie bij afhalen en bezorgen

  Horeca, evenementen, verenigingen, zwembaden, sportclubs, attractieparken en zelfs kantoren: hier is sprake van consumptie ter plaatse.

  Bij afhalen en bezorgen is het nog steeds toegestaan om disposables met plastic te gebruiken. Hoewel het vragen van een heffing noodzakelijk is, zal hier echter niet op worden gehandhaafd. Het blijft echter verplicht om herbruikbare alternatieven aan te bieden of het gebruik van 'bring-your-own' toe te staan, waarop het ILT wel handhavend kan optreden.

  Heb je twijfels over de hygiëne van een door de klant meegebrachte beker of bakje? In dat geval heb je het recht om deze te weigeren. Het is echter van belang om ervoor te zorgen dat je altijd een herbruikbaar alternatief aanbiedt, zodat je klanten nog steeds kunnen genieten van een duurzame ervaring.

 • Consumptie ter plaatse

  Voor bezorg- en afhaallocaties, zoals tankstations, cafetaria’s en dark kitchens, daar gelden richtlijnen voor een heffing op plastic wegwerpverpakkingen.

  Bij het consumeren ter plaatse is het nu toegestaan om wegwerpbekers en -bakjes te gebruiken met een maximale hoeveelheid van 5% plastic, mits aan de vereiste inzamelpercentages wordt voldaan en deze volledig laagwaardig gerecycled worden. Als ondernemer sta je voor diverse keuzes om te voldoen aan de SUP-richtlijnen. Bij GKB zijn we actief bezig ons assortiment te vernieuwen door over te stappen op kartonnen bekers met een plastic coating van in totaal minder dan 5% en herbruikbare bekers. Deze aanpassingen zijn ontworpen om je te ondersteunen bij het voldoen aan de nieuwe normen en verwachtingen. Ontdek onze duurzame oplossingen en maak de overstap naar een meer milieuvriendelijke benadering van verpakkingen.

 • Hybride situaties

  Hier is sprake van als je te maken hebt met gasten die eten en/of drinken afhalen, laten bezorgen, consumeren op locatie of beide.

  Bevindt jouw situatie zich in een mix van consumptie ter plekke en afhalen/bezorgen? In dat geval dien je rekening te houden met alle benodigde maatregelen die specifiek zijn voor elke situatie. Voor consumptie ter plaatse adviseren wij het gebruik van plasticvrije disposables of herbruikbare bekers, borden, of bakjes.

  Indien het gaat om afhalen of bezorgen, raden we aan om plasticvrije disposables of herbruikbare bekers, borden, of bakjes te gebruiken. Bij de keuze voor herbruikbaar kan een statiegeldsysteem een slimme optie zijn. Als je kiest voor een plastic wegwerpbeker of -bakje, is het vereist om de daarbij behorende heffing toe te passen.

  Vraag al bij het opnemen van de bestelling naar de bestemming, zodat je de bestelling correct kunt inpakken of op de juiste wijze kunt serveren.

Uitzonderingen

Voor zorginstellingen en gevangenissen wordt een uitzondering gemaakt ten aanzien van de bovengenoemde maatregelen, omdat hier vanwege kruisbesmettingen, hygiëne en veiligheid het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen meestal onvermijdelijk is. Publieke ruimtes binnen zorginstellingen, zoals openbare restaurants vallen wel onder de maatregelen.

SUP-opslag

De SUP-opslag is van toepassing op voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik, die deels of geheel van plastic zijn gemaakt. Het gaat hier dus ook om kartonnen koffiebekers die een dunne (bio) plastic coating bevatten. Als producent en importeur moeten wij een bijdrage betalen over alle SUP producten die wij op de Nederlandse markt brengen. Helaas zijn wij genoodzaakt om deze kosten door te berekenen aan onze klanten. Vanaf 5 januari 2023 betaal je in Nederland €2,30 extra per 1.000 koffiebekers.

Klanten die ons de opdracht geven om bedrukte (SUP) bekers, met logo of huisstijl, te maken worden zelf gezien als de producent/importeur. Om deze reden zijn zij zelf verantwoordelijk voor de aangiftes.

Afvalbeheerbijdrage verpakkingen

Als we het hebben over verpakkingen gaat het (volgens Afvalfonds verpakkingen) om alle producten, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden
van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument.
De Afvalbeheerbijdrage (voorheen bekent als Afvalbeheersbijdrage) Verpakkingen kent verschillende tarieven, afhankelijk van het soort materiaal. Het tarief wordt bepaald door de kosten die het inzamelen, scheiden en recyclen van het specifieke materiaal met zich meebrengen. Dus hoe duurzamer de verpakking van het product, hoe lager de bijdrage! Deze eventuele extra kosten zullen ervoor zorgen dat sommige producten een prijsverhoging krijgen.

  Vanaf 1 januari 2024 mag je bij consumptie ter plaatse gebruikmaken van wegwerpbekers en -bakjes met maximaal 5% plastic, mits je voldoet aan het inzamelpercentage en deze items volledig laagwaardig gerecycled worden.

  Voor afhalen en bezorgen zijn plastic disposables toegestaan, maar deze zijn onderhevig aan een heffing. Het ILT handhaaft echter niet op deze heffing. GKB staat voor je klaar met milieuvriendelijke alternatieven om je te helpen moeiteloos aan deze nieuwe regels te voldoen. Ontdek onze duurzame opties en maak een bewuste keuze voor jouw onderneming.

  Conform de voorschriften van de SUP-wetgeving wordt per 1 januari 2024 een heffing op plastic disposables of items met een plastic coating verplicht gesteld. Je hebt de vrijheid om zelf het tarief hiervoor te bepalen. Het is van essentieel belang om dit bedrag duidelijk gespecificeerd op de bon te vermelden.

  De voorgestelde bedragen voor de heffing variëren op basis van het type disposable. Als voorbeeld, voor een bak met maaltijdsalade bedraagt het richtbedrag €0,50, voor een koffiebeker met plastic is dit €0,25, en voor een plastic bakje yoghurt geldt een richtbedrag van €0,05. Het ILT heeft aangegeven voorlopig niet te handhaven op dergelijke heffingen.

  Nee, de heffing hoeft niet afgedragen te worden. Deze heffing is een bewustwordingsmaatregel.

  Vanaf 1 januari 2024 zijn plastic disposables met meer dan 5% plastic, die niet laagwaardig gerecycled worden, niet langer toegestaan bij consumptie ter plaatse. Echter, bij afhalen en bezorgen blijft het gebruik ervan mogelijk, op voorwaarde dat er een heffing wordt toegepast. Het is belangrijk te benadrukken dat er geen handhaving zal plaatsvinden op deze specifieke heffing. Wij staan klaar om je te helpen deze veranderingen soepel te implementeren.

  De Btw-heffing volgens de SUP-wetgeving varieert afhankelijk van het product in de verpakking. Het is essentieel om de juiste Btw-tarieven toe te passen op de heffingen voor diverse disposables, conform de geldende belastingwetgeving. Concreet betekent dit bijvoorbeeld het toepassen van 9% btw op de toeslag voor verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers, zoals die gebruikt worden voor bijvoorbeeld koffie.

  Ontdek hoe je nauwkeurig de belastingwetgeving kunt toepassen op de heffingen volgens de SUP-richtlijnen en zorg ervoor dat jouw bedrijf fiscaal compliant blijft.

  Nee, deze voorschriften zijn eveneens van kracht voor dit type disposables. (C)PLA, een biobased plastic, ontstaat door natuurlijke materialen te vormen tot plastische polymeren via een chemisch proces. Het is belangrijk te benadrukken dat, ondanks de natuurlijke oorsprong en biologische afbraak, de wetgeving ook op (C)PLA van toepassing is.

  Hoogwaardige recycling is in het recycling tot volwaardige voedselcontactmaterialen die voldoen aan de Europese wetgeving. In het kader van de SUP-wetgeving kunnen bedrijven zich aanmelden voor hoogwaardige recycling van PET, om deze materialen te blijven gebruiken voor verpakkingen.

  De SUP-wetgeving is van toepassing op alle plastic disposables. In de bezorg- en afhaalbranche geldt dit eveneens voor individueel verpakte porties van eet- en drinkwaren met plastic verpakkingen. Deze categorie omvat een breed scala aan producten, zoals voorverpakte sandwiches, yoghurtverpakkingen, salades, maar ook specifieke items zoals ijsjes, melkcupjes, boterkuipjes en appelmoesbakjes etc.

  De nieuwe SUP-wetgeving is van toepassing op alle disposables: van of met plastic. Plasticvrije producten zoals hout, bamboe, palmblad en papier zonder coating zijn vrijgesteld van de heffing.