Welke koffiesmaak past bij jou?

Vers gebrande koffiebonen zijn er in verschillende soorten, de ene koffieboon is lichter dan de andere. Dit geeft een verschil in smaak. Zo smaakt een licht gebrande koffieboon veel milder dan een donker gebrande koffieboon. Donker gebrande bonen hebben een diepere smaak, maar minder cafeïne dan licht gebrande bonen. Hoe vind je nou net de bonen die jij juist lekker vindt? Hoe lichter de boon, des te meer fruittonen je proeft. Hoe donkerder de koffieboon, des te meer bitters je proeft. 

Verschillende soorten koffiebonen

Wanneer je koffiebonen brandt, dan verandert de smaak, de consistentie als de kleur van de koffiebonen. De bonen worden ook iets kleiner door het brandproces. Dit wordt gedaan in speciale trommels die langzaam ronddraaien, waarbij deze trommels worden verhit tot 100 tot 220°C. Bij ongeveer 200°C begint het daadwerkelijke proces van het branden van de bonen, waarbij de aanwezige suikers in de koffieboon karamelliseren en de karakteristieke bruine kleur van koffiebonen verschijnt. De variaties die je proeft in koffie ontstaan door verschillen in de brandtijd, temperatuur en ook de hoeveelheid koffiebonen in de trommel.

Light Roast zijn koffiebonen met een licht karamelbruine kleur. Deze lichte kleur is ontstaan door de bonen een korte tijd te branden. Deze bonen hebben geen olielaagje op het oppervlakte, dit komt omdat ze op een relatief lage temperatuur gebrand worden. Het geeft subtiele milde smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Door het milde brandingsproces komt de natuurlijke smaak van de koffie goed naar voren. Deze bonen kun je de hele dag door gebruiken voor het zetten van koffie, want het aroma is prettig om overal bij te combineren.

Medium Roast zijn bonen die iets langer gebrand dan de bonen uit de light roast, waardoor ze een wat donkerdere kleur hebben. Ook bij de medium roast is er nog geen olielaagje te vinden. De natuurlijke smaak van koffie is bij de medium roast nog steeds te proeven, maar maakt deels plaats voor meer aroma’s en een vollere smaak door de langere branding. Deze bonen zijn mild genoeg om een kopje koffie te zetten dat je elk moment van de dag kunt drinken.

Dark Roast zijn door de lange branding erg donker van kleur. Er is bij deze roast een olielaagje te vinden op de koffiebonen door de hoge brandingstemperatuur. Door de lange branding op hoge temperatuur zijn de natuurlijke smaken van koffie vrijwel allemaal vervangen door de aroma’s die zijn ontstaan tijdens het brandingsproces. Deze koffiebonen geven je een best sterk kopje koffie, met een rijke volle smaak. Deze koffie is voor veel mensen het lekkerst om te nuttigen na een maaltijd, zoals een lunch of diner.

GKB koffiebekers

De ervaring van het drinken van een heerlijke koffie word verbeterd als je het drinkt uit een hoogwaardig kwalitatieve beker. De bekers die wij aanbieden zijn van zeer hoge kwaliteit en zullen niet zomaar lekken of scheuren. Ook belangrijk is dat onze kartonnen bekers geen bijsmaak hebben en geurloos zijn. Ook isoleren onze bekertjes goed en zullen handen niet aan deze kartonnen bekers verbranden, waardoor er op een comfortabele manier uit gedronken kan worden. Bekijk ons volledig assortiment koffiebekers hier.