Welke koffie kun je beste mee wakker worden?

Een lekker kopje koffie om goed wakker te worden is voor veel mensen een ochtendritueel om de dag goed te starten. Maar welke specifieke koffie kun je dan het beste nemen voor de beste energieboost? De hoeveelheid cafeïne per kopje koffie is moeilijk te zeggen. Het hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld de grootte van het kopje of welke koffiebonen je gebruikt. Robusta koffiebonen, voornamelijk afkomstig uit Vietnam, bevat tot twee keer zoveel cafeïne als arabica koffiebonen, vaak afkomstig uit Ethiopië.

Extractietijd is de belangrijkste factor

De extractietijd is de belangrijkste factor die bepaalt hoeveel cafeïne er uiteindelijk in je kopje zit. De tijd dat de koffie en het hete water met elkaar in contact komen. Hoe langer de extractietijd, hoe meer cafeïne de koffie zal bevatten. Of een koffie sterk smaakt zal dus, naast de branding en het soort koffieboon, sterk afhangen van de extractietijd.

De extractietijd van een espresso en ristretto bedraagt slechts 30 seconden en daardoor hebben zowel een espresso als een ristretto een laag cafeïnegehalte. Een filterkoffie die je thuis zet heeft meestal een extractietijd van 3 minuten. Deze geeft een stevige cafeineboost. Cold brew is de koffie die het meeste cafeïne bevat en dus de grootste cafeïneboost geeft. De zettijd van deze koude koffie is maar liefst twaalf uur. Het drankje wordt dan ook meestal verdund, anders is de koffie te sterk en bevat teveel cafeïne.

cold brew koffie