Wegwerpbekers blijven en inspectie handhaaft niet!

Demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat bedrijven voorlopig geen plastictoeslag hoeven te rekenen op plastic wegwerpbakjes en -bekers. Ook blijft het toegestaan om koffie in wegwerpbekers te schenken op kantoren, sportvelden en scholen na 1 januari. Hoewel de regels behouden blijven, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport ze niet handhaven.

Deze beslissing volgt op moties in de Tweede Kamer in oktober. Een SP-motie om de toeslag op wegwerpbakjes en -bekers bij afhaal en bezorging af te schaffen werd aangenomen, en twee VVD-moties volgden om wegwerpbekers op bepaalde locaties te behouden, onder voorwaarden zoals maximaal 5 procent plastic en laagwaardige recycling.

De Europese regelgeving, gericht op het verminderen van wegwerpplastics en het bevorderen van herbruikbare verpakkingen, vormde de basis voor deze maatregelen. Desondanks blijft de vraag hoeveel bedrijven de plastictoeslag zullen loslaten, en of na 1 januari wegwerpkoffiebekers op kantoren de overhand zullen hebben. Het is niet duidelijk tot wanneer de ILT niet zal handhaven, en het ministerie zal volgend jaar de regels voor wegwerpplastics evalueren. Heijnen kan de regels niet zomaar afschaffen en laat een definitieve beslissing over aan een nieuw kabinet.

wegwerpbekers