Nieuw voorstel ministerie: Wat valt er onder consumptie ter plaatse?

Er lijkt in de toekomst aardig wat te gaan veranderen voor consumptie ter plaatse, mocht het nieuwe voorstel van het ministerie doorgezet worden. Maar wat is consumptie ter plaatse precies en wat valt hier wel of juist niet onder?

Volgens het nieuwe voorstel komt er een verbod op het gebruik van wegwerpproducten die deels of helemaal van plastic zijn, voor consumptie ter plaatse. Hieronder vallen ook alle koffiebekers, aangezien deze altijd een dunne plastic coating bevatten tegen het lekken. Omdat het hier om consumptie ter plaatse gaat, betreft het bijvoorbeeld niet de koffiebeker die je krijgt wanneer je een koffie to go haalt. Benieuwd wat dan wel onder consumptie ter plaatse valt? We geven je een aantal voorbeelden:

- Het bekertje water dat je drinkt in de wachtkamer bij de huisarts
- Het kopje thee dat je krijgt terwijl je wacht bij de fietsenmaker
- Het kopje koffie tijdens een afspraak bij de bank
- Alle drankjes die je drinkt op kantoor
- Het snackbakje dat je krijgt bij de snackbar, waar je het ter plaatse opeet

Volgens het ministerie is het de bedoeling dat borden en bekers bij eet- en drinkgelegenheden afgewassen worden. Ook op kantoren moeten wegwerpbekertjes vervangen worden door herbruikbare alternatieven. Mocht een bedrijf dit niet willen vanwege hygiëne of gebrek aan afwasfaciliteiten, dan biedt de regering een uitzondering om de eenmalige verpakkingen te blijven gebruiken. Wel onder de voorwaarde dat er gebruik wordt gemaakt van recyclebare bekers die ter plaatse goed worden ingezameld en op een hoogwaardige manier worden gerecycled.

Dus heb jij een onderneming waarbij veel ter plaatse wordt geconsumeerd? Wees niet bang, het is echt niet nodig om meteen over te stappen op porselein servies. Er zijn genoeg andere mogelijkheden en wij helpen je graag bij het vinden van het perfecte duurzame alternatief.

Meer weten? Bekijk onze halo green cups of neem contact op!

Je leest hier meer over: