Koffieliefhebbers betalen steeds meer voor hun favoriete drank, terwijl die steeds minder goed zal gaan smaken. De prijs van de populaire koffiebonen staat op zijn hoogste punt in tien jaar, terwijl de kwaliteit van de koffieboon door klimaatverandering steeds meer onder druk staat. Voor de koffie-industrie geldt dat de nog groene bonen in een jaar tijd dubbel zo duur geworden.
Wetenschappers waarschuwen dat 60% van alle soorten koffieplanten bedreigt word met uitsterven. De belangrijkste reden is klimaatverandering, hierdoor kan de koffieplant in steeds minder gebieden verbouwd worden.
Redenen prijsstijging koffiebonen
De prijs van koffie stijgt vooral door de droogte in Brazilië. Al jaren is er in Brazilië een gebrek aan regen, waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter uitzonderlijk koud, waardoor nog meer planten sterven. Daardoor is de koffieoogst voor meerdere jaren verpest, want een koffieboom heeft zo'n zeven jaar nodig om volledig tot bloei te komen.
De wereldwijde logistieke problemen, waaronder het containertekort als gevolg van de coronacrisis, zorgen ook voor een prijsstijging. Omdat er tijdens de coronacrisis over de hele wereld veel minder vraag en aanbod was, hebben vervoersbedrijven hun capaciteiten drastisch verminderd. Nu corona onder controle is, komt vraag en aanbod wereldwijd weer op gang. Dat leidt tot een sterkere vraag naar containerruimte op vrachtschepen. Koffiebonen worden meestal vervoerd in containers en omdat het vervoeren in containers qua prijs de laatste tijd flink is gestegen, heeft dat invloed op de koffieprijs.
De laatste belangrijke reden voor de prijsstijging van koffiebonen is de verhoogde gasprijs. Voor het roasten van koffiebonen is veel hitte nodig. In koffiebranderijen worden groene koffiebonen geroast door koffieroasters: grote machines die verwarmd worden door gas. En omdat koffiebranderijen meer voor moeten betalen voor gas, zal dit doorberekend worden in de prijs die je voor jouw koffiebonen of kop koffie betaalt.