Jaren geleden was koffie in Nederland gewoon koffie, met als variabelen melk en suiker. Inmiddels hebben we meer keuze. Als je tegenwoordig een koffiebar binnenstapt, wordt je vaak overspoeld door het aanbod aan verschillende soorten koffie. De verschillende soorten koffie is onderverdeeld in koffie gebaseerd op espresso, melk, ijs en alcohol.
Koffiesoorten met espresso (zonder melk)
Deze koffiesoorten zijn altijd zwart, zonder toevoeging van melk, schuim of iets anders.
- Espresso - De espresso is perfect als je van een hele sterke smaak houdt. Een espresso bevat ongeveer 25 tot 30ml koffie. Je proeft bij een espresso goed de verschillen tussen de koffiebonen die voor de espresso gebruikt zijn.
- Doppio - Een doppio is een dubbele espresso en bevat ongeveer 50 tot 60ml koffie.
- Ristretto - De ristretto is de sterkste koffiesoort en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo’n 15ml koffie.
- Americano - Een americano is een normale espresso, aangelengd met extra heet water. Een americano bevat zo’n 60ml koffie.
- Lungo (long black) - De hoeveelheid gemalen koffie bij de lungo is hetzelfde als bij een espresso of americano (ongeveer 7 gr), maar er wordt tot 2 keer zoveel water gebruikt tijdens de bereiding. Het grote verschil tussen een lungo en een americano is dat al het water bij een lungo door de gemalen koffie loopt. Doordat het water door de gemalen koffie loopt, resulteert dit in een sterke en rijkere smaak dan een americano.
Koffiesoorten met melk
Door het toevoegen van melk wordt de smaak van de koffie zachter, je proeft immers minder bitter, en de koffie smaakt voller en romiger. Het verschil tussen deze koffiesoorten zit hem in de hoeveelheid melk en de manier waarop de melk aan de koffie wordt toegevoegd.
- Cappuccino - Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd in melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Als de melk opgeschuimd is, wordt eerst een deel van de melk door de espresso heen geschonken. Het laatste deel van de opgeschuimde melk wordt bovenop de cappuccino en espressolaag geschonken.
- Latte (caffè latte of koffie verkeerd) - Een latte lijkt op een cappuccino, alleen wordt er meer melk gebruikt. De melk wordt iets minder hard opgeschuimd dan bij een cappuccino, waardoor hij dunner wordt. In een latte wordt ongeveer 250ml melk gebruikt die over een dubbel shot espresso wordt geschonken.
- Latte macchiato - Een latte macchiato wordt vaak in een doorzichtig glas wordt geserveerd, waardoor je duidelijk 2 lagen ziet. Eerst wordt ongeveer 250ml melk opgeschuimd en in een glas geschonken. Daarna wordt de espresso erover geschonken. Het verschil tussen een latte en een latte macchiato is dus de volgorde.
- Flat White - De Flat White smaakt iets sterker dan een cappuccino of latte door de hoeveelheid melk. Eerst wordt een dubbele espresso gezet, waaraan ongeveer 150ml dun opgeschuimde melk wordt toegevoegd.
- Cortado - Een cortado wordt gemaakt met een enkel shot espresso waaraan in verhouding 2 delen opgeschuimde melk wordt toegevoegd, dus 30ml espresso en ongeveer 60ml melk.
- Espresso macchiato - Een espresso macchiato is een normale single shot espresso waaraan twee theelepels opgeschuimde melk worden toegevoegd. De melk wordt zoals bij een cappuccino gewoon opgeschuimd, maar in plaats van deze opgeschuimde melk in de espresso te gieten, schep je het schuim er bovenop. Een espresso macchiato is dus net iets minder sterk dan een normale espresso.
- Piccolo latte - Een piccolo latte is een normale single shot espresso waaraan een scheutje melk worden toegevoegd. Een piccolo latte is bijna hetzelfde als de espresso macchiato. Alleen in plaats van schuim er bovenop scheppen, wordt een scheutje melk in de espresso geserveerd.
Koffiesoorten met ijs
Door het toevoegen van ijs wordt de smaak van de koffie zachter en proeft minder zuur, en de koffie smaakt voller en romiger.
- Ice coffee - Eerst wordt een shot espresso gezet, waaraan ijsblokjes worden toegevoegd. Hoe meer ijsblokjes, hoe zachter de smaak van de koffie. Een ice coffee wordt meestal met een rietje gedronken.
- Ice cappuccino - Een ice cappuccino is niets meer dan een cappuccino met ijs. De ice cappuccino kan op twee manier gemaakt worden. Zo kun je de cappuccino op de traditionele manier maken en daaraan ijsblokjes toevoegen. Of je gooit alles in een cocktailshaker, mixt het door elkaar en giet het dan in een glas. Door de ice cappuccino met een cocktailshaker te maken smaakt hij romiger en ziet deze er zachter en subtieler uit. Een ice cappuccino wordt meestal met een rietje gedronken.
- Affogato - De affogato wordt als dessert geserveerd. Een affogato is een shot espresso waar een bolletje vanille ijs aan toegevoegd wordt.
Koude koffie
Koffie die met koud water gezet wordt heeft door het lange trekken meer cafeine dan warm gezette koffie en is over het algemeen zacht van smaak.
- Cold brew - Het grote verschil tussen een cold brew koffie en een “gewone” koffie is dat de cold brew met koud water wordt gemaakt. Een cold brew koffie kan op twee manieren worden gemaakt. Bij de eerste variant cold brew wordt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie gedruppeld (cold drip coffee). Bij de tweede variant wordt gemalen koffie in koud water geweekt en daarna zo’n 12 tot 24 uur in de koelkast gezet.
- Nitro coffee (nitro cold brew) - Deze koude koffie wordt gemaakt met stikstof. Door stikstof aan de koffie toe te voegen krijgt deze prik (zoals in bijvoorbeeld cola) en ontstaat er een schuimlaagje.
- Dutch coffee - De Dutch coffee is een manier van koffiezetten die stamt uit de VOC-tijd. Hierbij druppelt ijswater heel langzaam over de gemalen koffie. Het zetten van een pot Dutch Coffee duurt 4 tot 6 uur. Doordat de koffie met koud water bedruppelt wordt is de koffie vele malen minder bitter en zuur dan reguliere koffie. Daarnaast bevat Dutch Coffee 0 calorieën omdat de vetten in de koffie niet oplossen in koud water.
Koffie met alcohol
Er zijn veel verschillende koffiecocktailrecepten, hieronder staan de bekendste.
- Irish coffee - Een Irish coffee maak je met drie ingrediënten: koffie (80ml), Ierse whisky (25ml) en room (30ml). Irish coffee is een van de meest klassieke koffie-mixdrankjes.
- Cafe Amore - Een cafe amore maak je met drie ingrediënten: koffie (180ml), cognac (30ml) en amaretto (30ml). Vaak wordt een cafe amore afgewerkt met slagroom en geschaafde amandelen.
- Italiaanse koffie - Italiaanse koffie is 150 ml hete koffiegemengd met 15 ml Strega en 45 ml slagroom.
- Kentucky koffie - Kentucky koffie maak je door 30 ml bourbon, 15 ml Kahlúa te mengen met 180 ml warme koffie. Hier voeg je een scheutje vanille-extract toe en suiker naar smaak. Om het af te maken doe je er slagroom op.
- Mexicaanse koffie - Een Mexicaanse koffie maak je door vanille-ijs in de magnetron te smelten en toe te voegen aan een kopje sterke koffie (180 ml). Hieraan voeg je Kahlúa (15 ml) en tequila (15 ml) toe.
- Beierse koffie - De Beierse koffie is 150 ml koffie met muntschnaps (15 ml) en Kahlúa (15 ml). Suiker naar smaak wordt toegevoegd en slagroom wordt erop gespoten om het af te maken.
- White Russian - Voor een White Russian vul je een glas met ijs en voeg je 60ml wodka, melk of room (30 ml) en cold brew (30 ml) toe. Schud het allemaal goed en je hebt een wit, cafeïnehoudend drankje.
Overige soorten koffie
- Moka - Een moka is een cappuccino waaraan een beetje room en chocolade zijn toegevoegd, met een snufje cacaopoeder erbovenop.
Kartonnen koffiebekers inkopen
Ben je op zoek naar kartonnen koffiebekers voor bij jouw bedrijf in de kantine, je horecagelegenheid, evenement, festival of voor een ander gelegenheid. Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben veel verschillende soort kartonnen koffiebekers in veel verschillende formaten. Bekijk ons aanbod op onze website.
Heb jij eerst behoefte aan advies voordat je een bestelling plaatst? Dat is geen enkel probleem. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken: je kunt ons telefonisch bereiken via 050-7200447, via het contactformulier op onze website of via de mail info@goedkopekoffiebekers.nl om ons professionele advies vragen.