Plastic bierglazen gebruiken of glas?

Tijdens een evenement is het belangrijk om de veiligheid te garanderen. Zo spelen er allerlei risico’s een rol. Naast het schenken van bier met een lager alcoholpercentage is het mogelijk om een alternatief voor glas te bieden tijdens evenementen. Glas dat breekt kan immers een gevaar vormen tijdens evenementen. Glas kan vervangen worden door veiligheidsglas of plastic glazen. Zo wordt voorkomen dat een gebroken glas als wapen wordt gebruikt en loopt het personeel minder risico op verwondingen. Daarnaast is het prettig dat er tijdens het ophalen van glazen minder risico’s zijn en scherven op de grond geen gevaar vormen. Wilt u weten welke risico’s er aan glas kleven en meer weten over de alternatieven? Lees dan verder in dit artikel.

Risico’s van glas in het uitgaansleven

Dat een glas of fles gebruikt kan worden als steekwapen, is iets dat helaas een gegeven is. Gegevens over het gebruik van glas als wapen zijn landelijk helaas niet bekend. Wel is het zo dat een voorwerp dat als wapen gebruik kan worden onder de Wet Wapens en Munitie valt. Gelukkig zijn er lokaal wel gegevens bekend, zo heeft de gemeente Groningen in 2010 aangetoond dat er bij 7% van de geweldsincidenten wapens werden gebruikt, in een groot deel van de gevallen was er sprake van glas.

Daarnaast blijkt uit Brits onderzoek dat gebroken glas gemakkelijk verwondingen bij personeel en bezoekers kan veroorzaken. Zo bleek uit onderzoek dat een kwart van het personeel zich in een half jaar tijd had verwond aan een gebroken glas. In een derde van de gevallen was er glas in het spel wanneer het om verwondingen bij bezoekers van barren ging.

Alternatieven gebruiken

Op sommige evenementen is het niet toegestaan om uit glas te drinken en is het verplicht om voor een alternatief te kiezen. Dit staat omschreven in de ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet. In deze wet kunnen vastgestelde beleidsregels ten grondslag liggen. De volgende alternatieven liggen voor de hand:

Polycarbonaat

Polycarbonaat is gehard plastic, het materiaal is doorzichtig en hard genoeg om niet te breken, het wordt onder andere gebruikt in flessen, cd’s en veiligheidsbrillen. Op veel evenementen worden er retourglazen glazen aangeboden die van polycarbonaat gemaakt zijn. Vaak wordt er borg voor dit soort glazen gevraagd. Zo wordt voorkomen dat de glazen weg worden gegooid en levert men ze netjes in.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is gehard glas dat sterker is dan gewoon glas. Wanneer dit soort glas kapot gaat, zal het in kleine stukjes uiteenvallen. Precies zoals dat ook bij autoruiten of bushokjes gebeurt.

Plastic glazen

Plastic glazen breken niet zo snel. Zelfs niet als ze vallen of als er met de glazen geslagen wordt. De glazen leveren een positieve bijdrage wanneer het om de veiligheid van uw bezoekers gaat.

Plastic glazen gebruiken

Bij Goedkopekoffiebekers.nl kunt u verschillende soorten glazen van plastic vinden. In ons assortiment vindt u bierbekers in verschillende maatvoeringen en zijn er ook koffiebekertjes van plastic te vinden.

U kunt ons op ieder moment voor vragen bereiken! Wij helpen u graag verder. Bereik ons telefonisch op 050 7200447 of per e-mail via info@goedkopekoffiebekers.nl. Liever chatten of contact via Facebook? Ook dat is mogelijk.