Wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst 10 miljard kg koffie verbouwd. Ongeveer 70% van de totale wereldproductie is arabica koffie. Een Arabicaboon groeit op grote hoogte. De eerste arabicastruiken kan je vinden op 800 meter hoogte en dit kan oplopen tot boven de 2.000 meter. Op deze hoogte komen de parasieten en plantziekten waar de Coffea Arabica gevoelig voor is veel minder voor waardoor de kans op goede groei en een mooie oogst veel groter is. De meeste koffieplanten hebben tropische temperaturen nodig, vandaar dat je de meeste koffieplantages rond de evenaar tegenkomt. Een hele grote bedreiging voor de koffieoogst is klimaatverandering.
Koffiestruiken telen in een kas
Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van de Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of het mogelijk is om grootschalig koffie in een kas te telen. En om te onderzoeken of smaak en inhoudstoffen van de koffiebonen te beïnvloeden zijn met teeltcondities. Dit onderzoek is niet nieuw. Ongeveer 5 jaar geleden deed de WUR een kleinschalige proef met het kweken van koffiestruiken in een kas. De uitkomst van dit onderzoek was dat het mogelijk een koffieplant te laten bloeien in een kas en uiteindelijk ook de bessen, die de koffiebonen bevatten, te oogsten. Opvallend was dat de bloeiperiode ruim een 1/2 jaar langer duurde dan in de buitenlucht.
Met een langere bloeiperiode is waarschijnlijk een hogere productie mogelijk. Maar de hoeveelheid koffiebonen zal niet de belangrijkste onderscheidende waarde zijn van koffiebonen uit een kas. Wellicht is het mogelijk om de smaak en/of de samenstelling van de koffiebonen te beïnvloeden met behulp van groeicondities en aangepast nutriënten oplossingen. Dit is de belangrijkste onderzoeksvraag van dit onderzoek bij de WUR, gefinancierd door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en verschillende betrokken bedrijven.