Er zijn tegenwoordig veel verschillende koffiebekers op de markt. De meest voorkomende koffiebekers zijn mokken/porselein, plastic bekers en kartonnen bekers. Maar welke beker is nou het minst milieubelastend? Helaas is deze vraag niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Er zijn dan ook een aantal onderzoeken geweest naar dit vraagstuk onder andere door TNO en de Universiteit van Wageningen. In deze blog behandelen wij per soort koffiebeker hoe milieu-vriendelijk ze zijn ten opzichte van andere bekers.
Herbruikbare mokken (porselein)
Hierbij gaat het om porseleinen kopjes en mokken die vaker dan één keer worden gebruikt. Er wordt vaak gedacht dat dit de meest milieuvriendelijke manier van koffie drinken is, echter blijkt dit juist een van de meest milieubelastende manieren te zijn.
Los van het feit dat de herbruikbare mokken geproduceerd moeten worden, zijn ze erg zwaar om te vervoeren waardoor er meer transport-vervuiling plaatsvindt. Als de herbruikbare mokken eenmaal op locatie zijn moeten ze na gebruik worden schoongemaakt, keer op keer. Er wordt dan veel water, zeep en elektriciteit verbruikt. En dit los van het feit dat ook de afwasmachine moet worden geproduceerd en vervoerd. Uit de genoemde onderzoeken is gebleken dat daardoor de herbruikbare mokken in veel gevallen milieuonvriendelijker zijn dan wegwerpbekers.
Eenmalige biologische kartonnen wegwerpbekers (PLA)
Dit zijn kartonnen bekers met aan de binnenkant een PLA-coating. Deze coating is van 100% biologisch afbreekbaar materiaal, waardoor het gerecycled kan worden.
Deze variant lijkt het milieu vriendelijkst, maar ook dit is niet waar. Voor een optimaal effect moeten de bio bekers appart worden ingezameld door de gebruikers. Dit is vaak al een probleem omdat lang niet alle gebruikers zich hieraan houden. Als het dan allemaal netjes is ingezameld, moet het apart worden opgehaald door een afvalverwerker. Hier ontstaat nog een probleem. Bij de afvalverwerker wordt het namelijk niet bij het groene afval gedaan maar gewoon, net als andere bekers, doorgestuurd naar een verbrandingsinstallatie. De reden hiervoor is dat het composteren van de PLA-bekers maanden langer duurt dan het normale groene afval. In de praktijk houdt dit in dat de PLA-bekers niet worden gecomposteerd maar, net als het andere afval, wordt verbrand. Kortom: u zamelt alles netjes in maar aan de eind van de rit wordt het net zo verwerkt als plastic of kartonnen PE-bekers waardoor het hele groene effect is.
Eenmalige plastic wegwerpbekers
Dit zijn de standaard plastic wegwerpbekers. Ook over deze bekers ontstaat vaak een misverstand. Omdat deze bekers geheel van plastic zijn is de algemene gedachte dat ze dan ook automatisch slecht voor het milieu zijn. Dit is niet in alle gevallen waar.
Daar waar de PLA-bekers niet kunnen worden gerecycled, kan dat bij plastic bekers wel. Maar ook hier geldt dat de bekers appart moeten worden ingezameld en appart moeten worden afgehaald door een verwerker. De vraag blijft of dit wel altijd gebeurt door de gebruikers. Daarnaast is het laten ophalen van de plastic bekers nog steeds relatief duur. Deze oplossing is dus in veel gevallen milieuvriendelijkere dan de herbruikbare mokken en de PLA-bekers.
Eenmalige kartonnen wegwerpbekers (PE)
Deze bekers zijn van voornamelijk karton en hebben aan de binnenkant een dunne PE (Polyetheen) coating. Doordat deze coating van betere kwaliteit is dan de PLA is er minder karton benodigd. De PE-coated bekers zijn van slechts 210 grams karton en de PLA-coated bekers van minimaal 280 grams karton. Voor de PE-coated bekers zijn dus 33% minder bomen nodig dan de PLA-coated bekers. Doordat er een PE-coating in deze kartonnen bekers zit kunnen deze gewoon bij het restafval en hoeven ze niet apart worden ingezameld.
Conclusie
Welke beker het minst milieubelastend is blijft afhankelijk van de bedrijfssituatie. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de herbruikbare mokken en eenmalige PLA-coated wegwerpbekers het minst milieu-vriendelijk zijn. Daarnaast zijn deze varianten ook nog een keer de duurste opties. Daarnaast worden er, door de slechtere isolatie, bij plastic bekers vaak niet één maar vaak twee of zelfs drie bekers per kopje koffie verbruikt. Dit zou betekenen dat de PE-coated bekers het minst milieubelastend zijn.
Wat uit alle onderzoeken wel naar voren komt is dat het aller beste is om de eenmalige wegwerpbekers vaker dan één keer te gebruiken. Wat wij dan ook steeds vaker bij onze klanten zien is dat de PE-coated koffiebekers bedrukt worden met een tekst als: "denk aan het milieu, gebruik deze beker vaker." Dit helpt niet alleen aan de vermindering van het aantal bekers maar maakt de gebruiker ook milieubewuster.
De volledige onderzoeken zijn te vinden op:
- Onderzoek TNO
- Onderzoek Universiteit van Wageningen
Mocht u nog vragen hebben omtrent dit onderwerp dan kunt u altijd even contact met ons opnemen.