Milieu-impact van twee verwerkingsroutes voor warme drankenbekers

Wageningen Food & Biobased Research en TNO vergeleken in een Life Cycle Assessment (LCA) onderzoek twee verwerkingsroutes voor warme drankbekers van papier: na inzameling, verwerking door een papierfabriek tot toiletpapier en tissues (recycling), of na inzameling, vergisting om biogas te produceren en de vergistingsresten te composteren. Levenscyclusanalyse (LCA) is een hulpmiddel dat tot doel heeft de milieueffecten van een productsysteem gedurende zijn volledige levenscyclus te kwantificeren.

Milieuanalyse

Om een ​​goede milieuanalyse te kunnen maken is de ReCiPe midpoints methode gebruikt in combinatie met milieukosten. Deze methode drukt milieueffecten uit in schadekosten. Ook is gekeken naar de zogenaamde carbon footprint, een maat voor het effect op klimaatverandering.

Uit de milieuanalyse blijkt dat bij evaluatie van het volledige milieuprofiel de recyclingroute het beste presteert met €1,22 vermeden milieukosten per 1000 bekers. Wanneer naar alleen het effect van CO2-uitstoot wordt gekeken, presteert de vergistingsroute het beste met een vermijding van 5,4 kg CO2-eq (koolstofdioxide-equivalent) per 1000 ingezamelde papieren bekers.

Conclusie

Recycling van bekers voor warme dranken leidt tot de beste milieuprestaties, maar vergisting tot biogas en compostering van bekers leidt tot een grotere vermindering van de CO2-uitstoot.

Goedkopekoffiebekers.nl

Van recyclebare koffiebekers tot biologisch afbreekbare bekers... Bij ons kan je terecht voor het gehele aanbod! Bekijk hier ons volledig assortiment kartonnen koffiebekers. Bestel je voor 16:00? Dan heb je het morgen al in huis. Heb je vragen over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Milieu-impact van twee verwerkingsroutes voor warme drankenbekers