Mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken leven langer

Goed nieuws voor alle koffieliefhebbers! Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Annals of Internal Medicine zou blijken dat mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken, langer leven.

Het nieuwe onderzoek over koffie

Voor het onderzoek zijn de gezondheidsgegevens van 170.000 mensen van 37 tot 73 jaar zeven jaar lang bijgehouden. Mensen die 1,5 tot 3,5 kopjes per dag drinken lopen tot 30% minder risico om tijdens te overlijden, dan degenen die geen koffie drinken. Uit het onderzoek blijkt daarnaast ook dat er in de koffie zelfs suiker mag zitten. In dat geval is de kans op overlijden 16% tot 21% lager dan bij niet-koffiedrinkers.

Melk in de koffie werkt averechts. Het lagere risico op sterven gaat ook niet op bij het drinken van bijvoorbeeld lattes of frappuccino’s. Deze dranken bevatten vaak veel calorieën en vet, waardoor de positieve effecten van koffie teniet worden gedaan.

lekker kopje koffie en koffiebonen

Waarom leven koffiedrinkers langer?

Een hoofdreden van het positieve effect van koffie drinken heeft te maken met de aanwezigheid van grote hoeveelheden antioxidanten in koffiebonen. Deze stofjes zorgen ervoor dat cellen minder snel afbreken. Het is nu niet de bedoeling dat je meer koffie gaat drinken, want als je meer dan 4,5 koppen koffie per dag drinkt verdwijnt het positieve effect. Uit een ander onderzoek blijkt dat meer dan zeven koppen koffie per dag drinken zelfs schadelijk kan zijn.

Verder kunnen er ook andere factoren zijn die van invloed zijn op het verlaagde risico van overlijden, zoals regelmatig bewegen en het eetpatroon. Mogelijk maken koffiedrinkers over het algemeen gezondere keuzes.

 handen met koffiebonen