Finse wetenschappers maken koffie in een laboratorium, door cellen te kweken in een bioreactor. Deze koffieproductie is beter voor het milieu en kan lokaal, zodat er geen bonen van ver weg meer nodig zijn.
De smaak vertoont gelijkenissen met de smaak en geur van koffie. Het zal nog even duren voor er echt koffie uit het lab qua prijs interessant is om op de markt aan te bieden. Over 4 jaar moet de techniek ver genoeg zijn om koffie uit en laboratorium commercieel aan te bieden.
Koffiebonen en de bijkomende milieuproblemen
Er worden vaak beschermde bossen gekapt om koffiebonen te verbouwen en het kost een heleboel water en bestrijdingsmiddelen. Bovendien groeien koffieplanten op relatief weinig plekken, en moet het de hele wereld over worden getransporteerd om uiteindelijk in de supermarkt of het café te belanden. Koffieplanten zijn waarschijnlijk een van de eerste gewassen die last gaat hebben van klimaatverandering. Het wordt dus lastiger om koffie te verbouwen waardoor prijzen zullen stijgen en zo kan koffie op den duur onbetaalbaar worden. Daarom is de mijlpaal die de wetenschappers met het kweken van koffie in een laboratorium hebben bereikt zeker de moeite waard om bij stil te staan.