Vorige week heeft o.a. Trouw een artikel gepubliceerd over kweekkoffie. De start-up Stem probeert kweekkoffie te maken, koffie waar geen boon voor nodig is.
Na water en thee is koffie de derde meest gedronken drank ter wereld. Wereldwijd worden er dagelijks 2 miljard bakken koffie gedronken. En de populariteit blijft toenemen. Hoelang kan het aanbod van koffiebonen de vraag nog aan. Onderzoek laat zien dat opwarming van de aarde zorgt voor minder geschikt landbouwgrond waar koffieplanten kunnen groeien. We zullen in de nabije toekomst geconfronteerd worden met een groot verschil tussen de vraag naar koffie en het natuurlijk vermogen om verantwoord en duurzaam te produceren. De koffieproductie zoals we die vandaag kennen is niet houdbaar!
De Franse start-up Stem is al enige tijd bezig om o.a. in laboratoria in Maastricht 'cellulaire koffie' te ontwikkelen. Het bedrijf neemt de cellen van de Arabica koffieplant en slaagt erin hier koffie van te brouwen: koppen kweekkoffie. Om de immer stijgende wereldbevolking van hun dagelijkse bakkie koffie te voorzien, wordt in koffieproducerende landen sterk ontbost, benadrukt Clark (een van de oprichters van Stem). “Koffie is de op vijf na meest CO2-uitstotende soort voeding die er is. Wij denken die uitstoot terug te kunnen brengen.”
Johan van Royen, woordvoerder bij Stem: "Door koffie in een laboratorium of fabriek te verbouwen verminder je de druk op de koffieboer. En hoeft koffie ook niet de hele wereld over getransporteerd te worden." Het bedrijf laat de koffiecellen in hun lab groeien door ze de optimale omstandigheden te geven: voeding en de juiste temperatuur. Wanneer de cellen genoeg gegroeid en vermeerderd zijn, worden zij gevriesdroogd. Het eindresultaat: een soort lichtbruin poeder. Ze zijn nu nog bezig de smaak te optimaliseren. Stem wil specialistische koffie niet vervangen, maar een alternatief productiemiddel bieden.