Zijn herbruikbare mokken duurzamer dan wegwerpbekers?

Vaak wordt gedacht dat herbruikbare mokken duurzamer zijn dan wegwerpbekers. Geen gekke gedachte, aangezien het dagelijks weggooien van bekers niet heel duurzaam klinkt. Er zijn echter in het verleden verschillende onderzoeken gedaan waaruit anders blijkt. Zo toonde een TNO-studie uit 2008 al aan dat éénmalige (automaten)bekers over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu dan porseleinen kopjes of aardewerk mokken. We geven je op deze pagina een korte samenvatting van het onderzoek en de resultaten.

De onderzoeksopzet

Tijdens het onderzoek is gekeken naar verschillende (koffie)drinksystemen, namelijk: porseleinen koppen met schotel, aardewerk mokken, polystyreen wegwerpbekers en kartonnen wegwerpbekers. Vervolgens is er naar verschillende factoren gekeken om te bepalen hoe duurzaam het drinksysteem is. Voorbeelden hiervan zijn de productie, het gebruik, de inzameling, het afvalverwerkingsproces en eventuele vervuiling door afwaswater. Wil je meer weten over de factoren die meespelen bij de bepaling hoe duurzaam een product is? Je leest het hier

Wanneer is iets duurzaam

De resultaten van het onderzoek

De resultaten van het onderzoek wijzen duidelijk in de richting dat eenmalige (koffie)drinkbekers minder milieubelastend zijn. Hoe de bekers gebruikt worden is hierbij wel van belang. Bij herbruikbare mokken bleek het reinigen de meest milieubelastende factor. Bij wegwerpbekers was dit juist de productie. Pas wanneer een herbruikbare mok vier keer achter elkaar wordt gebruikt, zonder afwassen, wordt deze milieuvriendelijker dan een wegwerpbeker. Wanneer wegwerpbekers ook nog eens meerdere malen worden gebruikt zorgt dit voor een nog groter verschil. Kartonnen koffiebekers zijn namelijk niet alleen geschikt voor eenmalig gebruik, maar ook voor een tweede of zelfs derde kopje koffie.

Onderzoek nieuw leven inblazen

In het onderzoek van 2008 is de nadruk gelegd op kunststofbekers, omdat dit destijds de meest gebruikte wegwerpbekers waren. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders. Zo vind je in ons assortiment voornamelijk bekers die gemaakt zijn van ongeveer 95% karton, met een coating van PE of PLA. Deze zijn uiteraard alweer een stuk milieuvriendelijker dan plastic wegwerpbekers. Daarnaast is er geen rekening gehouden met FSC®-gecertificeerde en CO2-neutrale koffiebekers.

fsc wat is dat

Dit is dan ook precies de reden dat wij de bestaande onderzoeken nieuw leven in willen blazen. We zijn in gesprek met verschillende brancheorganisaties, (semi)overheden en onderzoeksbureaus, om de milieu-impact van verschillende drinksystemen verder te verduidelijken. De bevindingen van het onderzoek zullen we met jullie delen op onze website!

Je leest hier meer over: