Koffie is inmiddels niet meer weg te denken van het kantoor. Dit omdat koffie een geliefde drank is die veel mensen drinken om hun dag goed te beginnen. Ongeveer de helft van de werknemers vindt zichzelf productiever door het drinken van een kop koffie en het merendeel van de werknemers is meer tevreden over de werkplek als er koffie beschikbaar is. Zorg er dus voor dat er een koffiezetapparaat met koffie benodigdheden op kantoor beschikbaar is, zodat de liefhebbers koffie kunnen pakken als ze dat willen. Koffie is niet alleen heerlijk om drinken, maar koffie heeft ook nog eens verschillende voordelen. Koffie zorgt voor een verminderde vermoeidheid, alertheid en hogere focus. Hierdoor zullen werknemers efficiënter werk leveren!
Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics (zoals ballonnen, maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, en bestek). De richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in zee (plastic soep) te verminderen. De maatregelen zijn gericht op plastic producten/verpakkingen die het meest worden gevonden op Europese stranden.
Een impactvolle maatregel is de verplichting aan p/i’s die SUP- verpakkingen op de markt brengen tot het betalen van een vergoeding voor de kosten die publieke gebiedsbeheerders maken bij het opruimen van deze SUP-verpakkingen aanwezig in het Nederlandse zwerfafval. De hoogte van de totale vergoeding aan de gebiedsbeheerders voor alle producten en verpakkingen die onder de SUP-wetgeving vallen wordt in juni 2024 voor het eerst over 2023 door de Minister van I&W vastgesteld. De individuele bijdrage per p/i voor de SUP-verpakkingen wordt door het Afvalfonds Verpakkingen vanaf 2023 geheven (zie tarieftabel).
Voor drinkbekers en een deel van de vormvaste voedselverpakkingen zijn er concrete reductiemaatregelen opgesteld die het gebruik moeten ontmoedigen. Via Afvalfonds Verpakkingen vindt vanaf 2022 de monitoring van het effect van deze reductiemaatregelen plaats.
Meer informatie: Europese Single Use Plastic Directive (‘SUP-richtlijn’)