Fairtrade koffie of normale koffie: wat is de beste keuze?

Koffie is koffie, wordt door een deel van de bevolking gedacht. Toch zijn er honderden verschillende soorten koffie, afkomstig uit talloze delen van de wereld, welke ieder weer een andere smaak hebben. Lekkere koffie is belangrijk, niet alleen voor personeel op kantoor maar ook voor gasten die bij u in de horeca komen. En bij koffie 2 go is smaak voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de aankoop. Goede koffie is lekker, kan eventueel zoet zijn, is niet te waterig en kan bovendien ook een goede impact op de wereld hebben. Zo is fairtrade koffie een duurzaam alternatief op de grote wereldwijde koffiehandel. Vaak worden boeren onderbetaald, werkt het personeel voor minder dan het minimumloon in die landen, en gaat de kwaliteit van het leven daar niet vooruit. Bij fairtrade koffie zit dat echter in de prijs inbegrepen; de prijs per kopje koffie stijgt, maar daar komt wel een betere impact op deze boeren en hun personeel voor terug. Als bedrijf kunt u dan ook een goede stap zetten door wat beter te kijken waar uw koffie nu eigenlijk vandaan komt.

Waar komt normale koffie vandaan?

Vaak is de goedkope koffie afkomstig uit landen in Afrika en Zuid-Amerika. Hier worden de koffieplantages op grote schaal onderhouden. Het personeel werkt vaak voor een laag uurtarief of wordt in enkele gevallen helemaal niet betaald. Bovendien wordt er bij onderhandelingen druk uitgevoerd op de boeren zodat zij hun koffiebonen voor de laagst mogelijke prijs verkopen. Dit draagt weer bij aan een minder goed proces, want boeren proberen vervolgens weer om hun bonen zo goed mogelijk te produceren zodat zij een grotere winstmarge kunnen krijgen. Zoals u zich kunt voorstellen, heeft dit een negatieve impact op de kwaliteit van de koffiebonen in uw bakje koffie.

Wat is het verschil bij fairtrade koffie?

Door een eerlijke handel tussen boeren en inkopers worden er hogere prijzen voor de koffie betaald. Dit zien we ook terug wanneer we deze koffie in Nederland kopen. De prijs per bakje koffie ligt vrij hoog in vergelijking met de normale koffie. Maar door de eerlijke handel kunnen boeren koffiebonen van betere kwaliteit leveren. Het personeel wordt bovendien ook beter betaald, zodat zij onder minder bizarre omstandigheden hoeven te werken. Uiteindelijk draagt dit betere proces bij aan goede koffiebonen waar vaak geen giftige chemicaliën zijn gebruikt om de oogst zo veel mogelijk te optimaliseren. Koffiebonen die onder deze omstandigheden worden verkocht hebben daarom een Fairtrade-keurmerk.

Wat is voor u de beste keuze?

Normale koffie heeft haar eigen charmes. Het is relatief goedkoop, het heeft een redelijk goede smaak, en het kan een goede winstmarge opleveren als u dit bijvoorbeeld in uw horecagelegenheid verkoopt. Toch zien we ook binnen de Nederlandse samenleving dat het merk koffie en de manier waarop het is geleverd een belangrijke factor wordt. Klanten zullen niet snel een bakje normale koffie afslaan, maar als zij thuis alleen maar fairtrade koffie drinken dan is de kans groot dat zij dit buiten de deur ook willen drinken. Uiteindelijk heeft u als inkoper zelf in de hand welke keuze er gemaakt wordt, maar houd hier ook de eindgebruiker in de gaten. Of dit nu uw personeel op kantoor is of klanten die een lekker bakje koffie 2 go willen kopen; maak een keuze die het best bij hen past.