Fairtrade koffie of normale koffie: wat is de beste keuze?
Koffie is koffie, wordt door een deel van de bevolking gedacht. Toch zijn er honderden verschillende soorten koffie, afkomstig uit talloze delen van de wereld, welke ieder weer een andere smaak hebben. Lekkere koffie is belangrijk, niet alleen voor personeel op kantoor maar ook voor gasten die bij u in de horeca komen. En bij koffie 2 go is smaak voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van de aankoop. Goede koffie is lekker, kan eventueel zoet zijn, is niet te waterig en kan bovendien ook een goede impact op de wereld hebben.Zo is fairtrade koffie een duurzaam alternatief op de grote wereldwijde koffiehandel. Vaak worden boeren onderbetaald, werkt het personeel voor minder dan het minimumloon in die landen, en gaat de kwaliteit van het leven daar niet vooruit. Bij fairtrade koffie zit dat echter in de prijs inbegrepen; de prijs per kopje koffie stijgt, maar daar komt wel een betere impact op deze boeren en hun personeel voor terug. Als bedrijf kunt u dan ook een goede stap zetten door wat beter te kijken waar uw koffie nu eigenlijk vandaan komt.
Waar komt normale koffie vandaan?
Vaak is de goedkope koffie afkomstig uit landen in Afrika en Zuid-Amerika. Hier worden de koffieplantages op grote schaal onderhouden. Het personeel werkt vaak voor een laag uurtarief of wordt in enkele gevallen helemaal niet betaald. Bovendien wordt er bij onderhandelingen druk uitgevoerd op de boeren zodat zij hun koffiebonen voor de laagst mogelijke prijs verkopen. Dit draagt weer bij aan een minder goed proces, want boeren proberen vervolgens weer om hun bonen zo goed mogelijk te produceren zodat zij een grotere winstmarge kunnen krijgen. Zoals u zich kunt voorstellen, heeft dit een negatieve impact op de kwaliteit van de koffiebonen in uw bakje koffie.
Wat is het verschil bij fairtrade koffie?
Door een eerlijke handel tussen boeren en inkopers worden er hogere prijzen voor de koffie betaald. Dit zien we ook terug wanneer we deze koffie in Nederland kopen. De prijs per bakje koffie ligt vrij hoog in vergelijking met de normale koffie. Maar door de eerlijke handel kunnen boeren koffiebonen van betere kwaliteit leveren. Het personeel wordt bovendien ook beter betaald, zodat zij onder minder bizarre omstandigheden hoeven te werken. Uiteindelijk draagt dit betere proces bij aan goede koffiebonen waar vaak geen giftige chemicaliën zijn gebruikt om de oogst zo veel mogelijk te optimaliseren. Koffiebonen die onder deze omstandigheden worden verkocht hebben daarom een Fairtrade-keurmerk.
Wat is voor u de beste keuze?
Normale koffie heeft haar eigen charmes. Het is relatief goedkoop, het heeft een redelijk goede smaak, en het kan een goede winstmarge opleveren als u dit bijvoorbeeld in uw horecagelegenheid verkoopt. Toch zien we ook binnen de Nederlandse samenleving dat het merk koffie en de manier waarop het is geleverd een belangrijke factor wordt. Klanten zullen niet snel een bakje normale koffie afslaan, maar als zij thuis alleen maar fairtrade koffie drinken dan is de kans groot dat zij dit buiten de deur ook willen drinken. Uiteindelijk heeft u als inkoper zelf in de hand welke keuze er gemaakt wordt, maar houd hier ook de eindgebruiker in de gaten. Of dit nu uw personeel op kantoor is of klanten die een lekker bakje koffie 2 go willen kopen; maak een keuze die het best bij hen past.
Een selectie kiezen resulteert in het geheel verversen van de pagina.
SUP Afvalverwijderingsbijdrage
Single Use Plastic (SUP) wetgeving
Per 3 juli 2021 is de Europese Single Use Plastic Directive (‘SUP-richtlijn')in werking getreden. Onder deze richtlijn valt ook, vanaf 5 januari 2023, de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor het vergoeden van de kosten voor opruimen, transport en verwerking van de onder deze richtlijn vallende verpakkingen met een plastic component in het zwerfafval. Uitgebreide informatie en tarieven zijn terug te vinden op de site van afvalfondsverpakkingen.nl
Het doel van de SUP- wetgeving
Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics (zoals ballonnen, maaltijdverpakkingen, drankverpakkingen, rietjes, en bestek). De richtlijn omvat een pakket aan maatregelen om het aandeel van wegwerpplastic in het zwerfafval en in zee (plastic soep) te verminderen. De maatregelen zijn gericht op plastic producten/verpakkingen die het meest worden gevonden op Europese stranden.
Een impactvolle maatregel is de verplichting aan p/i’s die SUP- verpakkingen op de markt brengen tot het betalen van een vergoeding voor de kosten die publieke gebiedsbeheerders maken bij het opruimen van deze SUP-verpakkingen aanwezig in het Nederlandse zwerfafval. De hoogte van de totale vergoeding aan de gebiedsbeheerders voor alle producten en verpakkingen die onder de SUP-wetgeving vallen wordt in juni 2024 voor het eerst over 2023 door de Minister van I&W vastgesteld. De individuele bijdrage per p/i voor de SUP-verpakkingen wordt door het Afvalfonds Verpakkingen vanaf 2023 geheven (zie tarieftabel).
Voor drinkbekers en een deel van de vormvaste voedselverpakkingen zijn er concrete reductiemaatregelen opgesteld die het gebruik moeten ontmoedigen. Via Afvalfonds Verpakkingen vindt vanaf 2022 de monitoring van het effect van deze reductiemaatregelen plaats.