Wanneer is een beker of mok nou echt duurzaam?

Duurzaamheid is een lastig begrip en kan op verschillende manieren ‘gemeten’ worden. Uiteindelijk komt het er op neer dat we zo goed mogelijk met de aarde omgaan, zodat volgende generaties in hun behoeften kunnen blijven voorzien. Bij duurzaamheid van producten wordt vaak gekeken naar hoe producten geproduceerd worden en welke grondstoffen gebruikt worden. Grondstofuitputting is een belangrijke factor, maar duurzaamheid is een stuk breder dan alleen dat. Op deze pagina gaan we dieper in op wat duurzaamheid precies is en waar rekening mee gehouden moet worden om te bepalen of iets duurzaam is of niet. 

Welke factoren spelen mee bij de bepaling of een product duurzaam is?

Duurzaamheid gaat niet alleen over de grondstoffen die gebruikt worden om het product te maken. Om te bepalen of een koffiebeker duurzaam is moet er ook gekeken worden naar hoe de beker op de juiste locatie komt, hoe deze vervolgens gebruikt wordt, wat de levensduur is en wat er na gebruik mee gedaan wordt. Na gebruik kunnen kartonnen koffiebekers namelijk verbrand, vergist of gerecycled worden, afhankelijk van de coating. Elk van deze methodes heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wil je meer weten over de coating en verwerkingsmogelijkheden van onze koffiebekers? Je leest het hier.

Het verschil tussen een PE en PLA coating


Porseleinen mokken moeten na gebruik afgewassen worden, wat ook weer verschillende voor- en nadelen heeft. Om te bepalen of een beker/mok echt duurzaam is moet er gekeken worden naar de totale milieu-impact. Denk hierbij aan CO2 uitstoot (ook van transport), gebruik van grondstoffen, hernieuwbaarheid van materialen en het percentage afval dat in de natuur belandt. 

Alles over het FSC®-keurmerk

Niet alle kartonnen bekers zijn hetzelfde. Zoals eerder aangegeven zijn er bijvoorbeeld koffiebekers met verschillende coatings. Ook is het karton waarvan de beker gemaakt wordt niet altijd hetzelfde. Zo bestaan er bekers met en zonder een FSC®-keurmerk. Bekers met dit keurmerk zijn duurzamer dan bekers zonder het keurmerk, omdat het karton gemaakt is van hout uit verantwoord beheerde bossen. Dit is dus weer een factor die meespeelt bij het bepalen hoe duurzaam een beker precies is. Wil je meer weten over het keurmerk en de organisatie achter het keurmerk? Je leest het hier!

Meer over het FSC®-keurmerk

Voorstel ministerie: Karton vs. porselein

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is pas geleden met een nieuw voorstel gekomen, betreffende kunststofproducten voor eenmalig gebruik (wegwerp plastic). In dit voorstel staan nieuwe maatregelen voor wegwerp drinkbekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten. Het gaat hier dus ook over kartonnen koffiebekers met een dun laagje plastic. Eerder zijn we al met een statement gekomen over het nieuwe voorstel. Deze lees je hier!

Statement over het nieuwe voorstel


Het lijkt erop dat het ministerie zoveel mogelijk af wil van wegwerpbekers, voor consumptie ter plaatse. Dit allemaal om plastic vervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan. Een heel goed streven natuurlijk, wij vinden duurzaamheid ook enorm belangrijk. Echter, de vraag is: Hoe groot is de kans dat een beker, bij consumptie ter plaatse, in de natuur beland? Het gaat hier namelijk om kantoren, ziekenhuizen en scholen, waar medewerkers en gasten de bekers gebruiken zonder het pand te verlaten. Althans, in de meeste gevallen.

Wat we ons ook moeten realiseren is dat het niet altijd duurzamer is om over te stappen op porselein. Meerdere onderzoeken, van onder andere TNO (2008), wijzen duidelijk in de richting dat eenmalige drinkbekers minder milieubelastend zijn dan bekers van porselein. De manier waarop de bekers gebruikt worden is daarbij wel van belang. Meer weten over dit onderzoek? Je leest het hier!

Zijn mokken duurzamer dan wegwerpbekers?

Goedkopekoffiebekers.nl houdt alle ontwikkelingen omtrent dit onderwerp goed in de gaten. Tevens zijn we in gesprek met verschillende branche organisaties, (semi)overheden en onderzoeksbureaus, om de milieu-impact van verschillende drinksystemen verder te verduidelijken. Benieuwd naar onze bevindingen? Wij houden je via deze pagina op de hoogte!

Meer weten over duurzaamheid?

  • Alles over het Forest Stewardship Council en het FSC®-keurmerk

    Je hebt het wellicht weleens voorbij zien komen: kartonnen (koffie)bekers of andere disposables met een keurmerk in de vorm van een...

  • De verschillen tussen een PE en PLA coating

    Kartonnen koffiebekers bestaan voor ongeveer 95% uit papiervezel. Echter, koffiebekers hebben altijd een coating aan de binnenkant. Anders zou de hete koffie simpelweg zo...

  • Herbruikbare mokken vs. wegwerpbekers

    Vaak wordt gedacht dat herbruikbare mokken duurzamer zijn dan wegwerpbekers. Geen gekke gedachte, aangezien het dagelijks weggooien van bekers niet...

1 van 3