Zijn wegwerpbekers slecht voor het milieu?

Herbruikbare bekers zijn niet altijd goed voor het milieu. Zo is er veel energie nodig voor de productie van deze bekers en moeten de bekers schoongemaakt worden door een afwasmachine. Hoe zit dit precies met wegwerpbekers en welke milieuvriendelijke mogelijkheden zijn er wat betreft wegwerpbekers? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Zo ontdekt u welke koffiebeker het best bij uw onderneming past en kunt u uw inkoopbeleid hierop aanpassen.

Plastic wegwerpbekers

Plastic wegwerpbekers zijn niet de meest milieubelastende bekers die er zijn. De bekers kunnen gerecycled worden, echter is het in dat geval wel noodzakelijk om bekers op de juiste manier in te zamelen en dat valt in de praktijk niet mee. Het voordeel van plastic wegwerpbekers: er is weinig plastic voor nodig en u kunt ze meerdere keren gebruiken.

Plastic disposables en de Europese Unie

De Europese Unie heeft een lijst samengesteld van producten die in de toekomst niet meer verkocht mogen worden. Deze lijst is samengesteld om zwerfafval tegen te gaan. Er staan onder andere roerstaafjes van plastic en plastic koffiebekers op. Ondanks het feit dat plastic wegwerpbekers gerecycled kunnen worden, lijkt dit in de praktijk niet altijd even goed uit te pakken en komen plastic disposables in de natuur terecht. De Europese Commissie heeft daarom een plan van aanpak gepresenteerd en wil plastic disposables verbieden. Zo kan plastic niet meer in de natuur komen.

Wegwerpbekers van karton met PLA coating

Kartonnen bekers zijn het meest geschikt wanneer u voor duurzaamheid kiest, ook hier geldt echter dat de bekers op de juiste manier ingezameld dienen te worden. Zo kunnen koffiebekers uitsluitend worden afgebroken als we deze op de juiste manier verwerken. Als processen hier niet op zijn ingericht, zal een koffiebeker alsnog in de verbrandingsoven verdwijnen.

100% duurzame koffiebekers

Om koffiebekers te verduurzamen spelen er naast de biologische afbreekbaarheid een aantal randvoorwaarden een rol:

  • Het gebruikte karton dient FSC karton te zijn, waardoor u zeker weet dat er verantwoord bosbeheer is toegepast.
  • Door middel van karton en een speciale PLA coating, zijn koffiebekers volledig biologisch afbreekbaar.
  • Door inzamelbakken in uw organisatie te plaatsen is het gemakkelijk om bekers te deponeren en deze later door iemand op te laten halen. Zo kunt u garanderen dat koffiebekers in de juiste afvalstroom terecht komen. Als afbreekbare koffiebekers op de juiste manier vergist worden, kan er compost van gemaakt worden en zullen ze niet in de verbrandingsoven verdwijnen.
  • Wordt er toch CO2 uitgestoten tijdens het productieproces? Dan kan deze uitstoot gecompenseerd worden met passende initiatieven. Denk aan het aanplanten van bomen of initiatieven waarmee de CO2-uitstoot op een andere locatie in de wereld wordt verminderd.

Via www.halogreencups.nl vindt u meer informatie over een initiatief waarmee wij koffiebekers 100% biologisch afbreekbaar en CO2-neutraal hebben gemaakt. Hier kunt u meer informatie vinden, een video bekijken, onze brochure downloaden en contact opnemen.