Verschillende smaken koffiebonen

Elk soort koffieboon is toonaangevend voor de regio waar de koffieboon vandaan komt. Elke regio verschilt namelijk in bodem, regenval, temperatuur en zonlicht en dat heeft allemaal invloed op de smaak. Daarnaast heeft het soort plant en hoe de koffiebonen in de desbetreffende regio verwerkt worden ook invloed. Er zijn meer dan 70 koffieproducerende landen die allemaal in de zogenaamde koffiegordel liggen. De koffieplant vraagt een constante temperatuur, niet te veel zon en veel neerslag om goed te groeien. De zogenaamde koffiegordel bevindt zich tussen de 25ste noorderbreedtegraad en de 30ste zuiderbreedtegraad.

Koffie uit Afrika

Afrikaanse koffiesoorten zijn vaak net zo exotisch als de landen waar ze vandaan komen. Deze koffies hebben vaak een volle body die wordt versterkt met een sterke zoetheid. De smaak van koffie uit Afrikaanse landen worden vaak omschreven als fruitig of bloemig.

Ethiopië - Ethiopische koffie is een gedurfde koffie met een sterke, full-bodied en complexe smaak. De koffiebonen zijn in het algemeen fruitig van smaak en hebben van nature een zeer laag cafeïnegehalte.

Kenia - Het is hoog verbouwde en nat verwerkte Arabica met een vrij smal smakenpalet dat vooral heel goed en constant is. Koffiebonen uit Kenia zijn scherp, zoet en fruitig en leveren een rijk aroma af met soms een citrusachtige smaak door een hoge zuurtegraad.

Rwanda - De kwaliteit van de koffie wordt enorm beïnvloed door de hoeveelheid zon, de hoogte waarop wordt verbouwd en de samenstelling van de bodem. Rwanda is het land met de 1000 heuvels en heeft daardoor veel variatie in hoogtes en bodemsamenstelling. Dit is terug te vinden in de grote variëteiten in de Rwandese koffies.

Andere Afrikaanse landen die koffie produceren zijn Oeganda, Ivoorkust, Tanzania, Kameroen, Congo-Kinshasa, Burundi, Madagaskar, Guinee, Togo, Zambia, Angola, Centraal-Afrikaanse Republiek, Zimbabwe, Nigeria, Ghana, Malawi, Sierra Leone, Trinidad en Tobago, Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea, Gabon en Benin.

Koffie uit Azië

De Aziatische koffie heeft een heel andere smaak dan in de andere werelddelen. In het algemeen kun je deze vollere koffies herkennen aan de lage zuurtegraad, toch zwaar, meestal nootachtig en soms tabakachtig.

Indonesië - De bekendste koffiegebieden zijn Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Flores en Irian Jaya. Koffiebonen van de Indonesische eilanden worden op een unieke manier opgeslagen. Indonesische koffieboeren gebruiken een techniek genaamd ‘Warehousing’ waarbij ze de koffiebonen op een vochtige en warme plek opslaan. Hierdoor krijgen ze een diepe, rijke en gekruide smaak. Deze smaak is laag in zuur. De koffie uit Indonesië heeft over het algemeen een lange nasmaak.

Vietnam - Dit land focust zich vooral op volume dat vrijwel uitsluitend bestaat uit Robustabonen van een gemiddelde kwaliteit.

Andere Aziatische koffie producerende landen zijn India, Papoea-Nieuw-Guinea, Thailand, Filipijnen en Sri Lanka.

Koffie uit Centraal Amerika

De koffie uit Midden Amerika staat bekend als licht notig, mild, fruitig en redelijk zuur.

Costa Rica - Deze koffiebonen staan bekend om de hoge kwaliteit. Deze koffiebonen worden vaak geprezen voor hun perfecte balans van medium body en hoge zuurgraad. De koffie smaakt vol en zoet, maar zorgt ook voor een kick bij elke slok. Kenmerkend voor deze koffies zijn de mooie balans met zoete en fruitige smaken.

Mexico - De beste koffie in Mexico komt uit de hogere gebieden. Deze koffie wordt ook wel ‘Altura’ genoemd en zorgt voor een explosie van smaak met ondertonen van noten, karamel en bitterzoete chocola. Koffiebonen uit de lagere delen van Mexico zijn juist gewild voor goede ‘dark roasts’ of blends. Koffie uit Mexico is van een gemiddelde kwaliteit.

Guatemala - Guatemala kent 300 microklimaten waardoor het typeren van de verschillende koffiesoorten bijna onmogelijk is. Koffiebonen uit dit land hebben een bijna ongeëvenaarde diepte en complexiteit en zijn van zeer hoge kwaliteit. De meeste koffiesoorten uit Guatemala kan je beschrijven als medium tot stevig in perfecte balans met een goede zuurgraad. De smaak van koffie uit deze regio heeft een smokey, gekruide, chocolade-achtige smaak.

El Salvador - De Salvadoraanse koffie is over het algemeen redelijk zoet. De koffie wordt op een behoorlijke hoogte verbouwd. Het landelijk classificatiesysteem is op basis van de hoogte van de teelt. De blauwgroene SHG classificatie is de beste Salvadorkoffie. Deze heeft een zuurrijke, redelijk volle body die bovendien licht zoet getint is.

Andere Centraal-Amerikaanse landen die koffie produceren zijn Honduras, Nicaragua, Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba, Panama, Haïti en Jamaica.

Koffie uit Zuid-Amerika

De koffie uit Zuid Amerika staat over het algemeen bekend als notig en niet erg zuur en soms een beetje zoet/fruitig.

Colombia - Colombiaanse koffiebonen verschillen veel, maar over het algemeen zijn ze goed gebalanceerd en rijk aan smaak. De koffieplantages bevinden zich op vruchtbare vulkanische grond. Er wordt minder verfijnd geproduceerd en er wordt veel bulkkoffie geproduceerd. Maar er zijn ook fantastische koffies te vinden. Deze Arabica koffieplantages bevinden zich op een hoogte van 800 tot 1900 meter in de voorgebergten van de Andes. De steile hellingen dwingen tot handpluk en natte verwerking. Dit geeft elegante, goed uitgebalanceerde, zuivere, fruitige koffies.

Brazilië - De bonen uit dit land zijn gevarieerd, maar vaak vol en rond van smaak. Je proeft vaak een noot en chocolade ondertoon in je koffie. Koffie experts geven deze massaproductie van de Braziliaanse koffie een matige tot middelmatige kwaliteit. Met een lage tot matige zuurtegraad en neutrale of zelfs flauwe smaak. Bij de massaproductie wordt niet manueel geplukt maar gestript of machinaal geoogst. Hierdoor worden er veel onrijpe koffiebessen mee verwerkt. Als je meer naar het zuiden afzakt, wordt de koffie beter van kwaliteit, deze koffies kunnen vrij zoet zijn met zachte amandel en nootachtige smaken in een volle body.

Peru - In Peru worden in de voorgebergten van de Andes veel koffie verbouwd. De Peruaanse koffiesoorten zijn aangenaam mild en zoet waardoor ze ideaal zijn voor melanges.

Andere Zuid-Amerikaanse koffie producerende landen zijn Peru, Ecuador, Venezuela, Bolivia en Paraguay.