Recycle koffiebekers en Make a difference!

Goedkopekoffiebekers.nl is jarenlang bezig geweest naar het zoeken van de meest milieuvriendelijke manier van koffiedrinken.En sinds kort hebben wij dit eindelijk gevonden: het is nu mogelijk om onze kartonnen koffiebekers te recyclen!

Jaarlijks worden er in Nederland miljarden koffiebekers gebruikt die voor het overgrote deel in het restafval terecht komen. Voor dit probleem is tot op heden nog nooit echt een goede oplossing geweest, ondanks dat sommige partijen anders claimden. In deze blog even wat meer achtergrond informatie hieromtrent.

Geen recycling van koffiebekers

Er zijn aanbieders die volhielden dan bekers met een PLA coating (100% biologisch afbreekbaar) bijvoorbeeld bij de afvalstroom meegenomen konden worden. Wij hebben ons hier al vanaf het begin in verdiept en zo ook gesprekken gevoerd met Papier Recycling Nederland (PRN) en die bevestigden dat bekers, los van de coating, niet bij het oud papier kunnen omdat het bij bekers (door koffieresten) gaat om vervuild oud papier. Meer informatie hierover is te vinden op: http://www.prn.nl/boekenwurm/scheidingsregels/koffiebekers-niet-bij-het-oudpapier. Onze klanten zijn hierover ook altijd juist geïnformeerd.

Dit betekende dus dat de koffiebekers door sommige partijen netjes werd gescheiden, maar dat de bekers aan het eind van de rit alsnog de verbrandingsovens ingaan. Verspilde moeite en geld dus.

De verwarring ontstaat vaak bij het feit dat PLA bekers biologisch afbreekbaar zijn en dat dit werd verward met recyclebaar. Producten die biologisch afbreekbaar zijn zouden gecomposteerd moeten worden, dit is uiteraard heel wat anders dan recyclebaar. Waarom claimen sommige partijen dan toch dat deze bekers gerecycled kunnen worden? Het antwoord op deze vraag kunt u wellicht zelf verzinnen met de informatie dat deze partijen zelf afval 'verwerken' en alleen koffiebekers 'recyclen' die zij tegen hoge prijzen aanbieden.

Desalniettemin zijn niet tegen het gebruik van bekers met een PLA coating, want hoe meer wat dit soort bekers er in omloop zijn, des te meer druk er zal komen in de afvalverwerking om hiervoor een goed oplossing te vinden.

Wel recyclen van koffiebekers

Zoals hierboven al aangegeven zijn wij lang bezig geweest met een juiste manier om koffiebekers te recyclen. En wij kunnen nu met trots zeggen dat dit gelukt is.

Hoe werkt dit dan? Kartonnen koffiebekers zijn voorzien van een coating die o.a. lekkage voorkomt en diezelfde coating gaf in het verleden juist het probleem omdat het erg lastig is om de coating te scheiden van het karton. Dezelfde coating wordt bijvoorbeeld gebruikt in drankkartons als frisdrank- en melkverpakkingen.

Goedkopekoffiebekers.nl kan nu de koffiebekers bij uw organisatie laten afhalen die vervolgens op deze specialistische manier worden verwerkt. Daarnaast hebben wij speciaal voor dit concept een koffiebeker ontwikkeld die de recycling van de koffiebekers onder uw werknemers nog meer stimuleert: de Make a difference bekers.

Heeft u interesse in dit concept en bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan contact met ons op via 050 72 00 447 of info@goedkopekoffiebekers.nl.