Koffieproeven perfectioneren

Wanneer je alleen koffie drinkt voor de cafeïne boost, zal het jou niet veel uitmaken welke genuanceerde aroma's er in een kopje koffie te proeven zijn. Echte koffiefijnproevers zien het als een uitdaging om de verschillende aroma's van koffie te ontdekken. Hieronder vind je 6 tips om je proefskills verder te verbeteren:

  1. Proef vaak: Oefening baart kunst. Dit is een goede manier om je smaakpallet en je skills nog beter te ontwikkelen. De echte fijnproevers noteren vaak welke aroma's ze herkennen.
  2. Gebruik een Flavor Wheel: Een Flavor Wheel is een tool waarop meer dan 100 verschillende aroma's staan beschreven. Daardoor leer je aroma's beter te herkennen en van elkaar te onderscheiden. Download je eigen Flavor Wheel hier.
  3. Let goed op de geur: Mensen proeven namelijk vooral door te ruiken. Ruik dus goed aan je koffie als je de aroma’s uit je kopje wil herkennen.
  4. Drink water voor het proeven en tussen het proeven door: Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
  5. Probeer koffie die met verschillende methoden zijn gebrouwen: Er zijn veel manieren om koffie te zetten. Alle verschillende manieren zorgen weer voor een andere smaak.
  6. Probeer verschillende roasts: Bonen zijn verkrijgbaar in verschillende roasts, licht gebrande bonen tot donker gebrande roasts. De roast kan verschillende smaken naar boven halen in de koffie.

koffie proeven